Migren ve Botox

Nöroloji Uzmanı

Dirençli Migrende Bir Umut: BOTOKS

Bilindiği üzere Migren hastalığı bireyin hayat kalitesini olumsuz etkileyen, sanılanın aksine çok daha sık görülen bir başağrısı tipidir. Migren; genelde şiddetli, sıklığı, ağrı bölgesi ve devam etme süresi değişken olan bir başağrısı tipidir. Sıklıkla bulantı, kusma eşlik eder. Ataklar esnasında hastaların bir kısmı sesten ve ışıktan rahatsız olabilir. Gerilim tipi baş ağrısından sonra görülen en sık baş ağrısıdır. Ayrıca gerilim tipi baş ağrısına sıklıkla eşlik eder. Migren kadınlık hormonu östrojen ile ilişkili olduğundan kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Bundan ötürü özellikle adet dönemlerinde bazı hastalarda var olan ağrıların şiddetlenmesi, bazı hastalarda da tam tersi olarak azalması  görülmektedir. Sıklıkla yarım başağrısı şeklindedir. Şiddeti, ağrı süresi ve ağrının bölgesi bireyden bireye değişkenlik gösterebildiği gibi aynı bireyde de zaman zaman farklıklar gösterebilir. Nörolojik  veya mide-bağırsak sistemi ile ilgili bulgular eşlik edebilir. Atak öncesine “aura” dediğimiz yaklaşık beş ilâ yirmi dakikada gelişen ve bir saat nörolojik belirtiler olabilir. Her zaman görülmeyen bu belirtiler basit ışık çakmaları, noktalanmalar, geometrik şekiller ve karanlık alan gibi sıklıkla görme ile ilgili belirtilerdir. Bazı hastalar ağrı başlamadan önce algılamada azalma, huzursuzluk esneme, tatlı yiyeceklere düşkünlük gibi uyarıcı belirtiler yaşayabilirler.

Çevresel Faktörlere Dikkat

Migren ataklarını bazı faktörler tetikleyebilir. Bunlar; stres, dıştan gelen parlak uyarılar, soğuk ve lodos, başa gelen anidarbeler ve sarsıntılar, menstruasyon, uykusuzluk, açlık, bazı yiyecekler ve içecekler (sıklıkla çikolata, peynir, yağlı yiyecekler, fındık, salam, sosis, alkol, şarap v.s.), egzersiz, doğum kontrol hapları, soğuk gıdalar, bazı damar genişletici ilaçlar, yükseklik ve birçok sayamadığımız etkenler sıklıkla migren atağını tetikleyebilir. Birçok tetikleyici faktör olabileceğinden ötürü önemli olan hastanın bu tetikleyici faktörleri erken dönemde tanıması ve olabildiğince uzak durmasıdır.

Baş Ağrısı Deyip Geçmeyin

Baş ağrısı başka bir hastalığın belirtisi olabildiğinden ve çalışan bireylerde ciddi iş gücü kaybına yol açtığından mutlaka bir doktor tarafından tanı konulması, takip ve tedavi edilmesi gereklidir. Bu nedenle baş ağrısı hastalarının doktor muayenesinden geçmesi ve gerekli görüldüğü takdirde bazı görüntüleme ve laboratuar tetkiklerinin yapılması tedavinin başarısı açısından önemlidir.

Migrende Tedavi Mümkün

Migren tedavisi iki çeşit olmaktadır. Birinci ataklar esnasında kullanılan ilaçlarla atakları önlemek ve ikincisi bizim “profilaksi” olarak isimlendirdiğimiz atak olsun olmasın her gün kullanacağı ilaçlarla atakların sıklığını ve şiddetini azaltıcı bir tedavi başlamaktır. Bu tedaviler tek başına veya her ikisi beraber uygulanabilir. Genelde atak tedavisinde en basit ağrı kesicilerden, migrene özel ilaçlara kadar olan ilaçlar tek tek ve yavaş yavaş artırılarak  başlanıyor. Profilaksi amaçlı olarak genelde depresyon ilaçları, bazı tansiyon veya nörolojik ilaçlar başarılı olabiliyor.

Dirençli Migrende Çare: BOTOKS

Tedaviye rağmen ayda en az iki hafta baş ağrınız oluyorsa dirençli migren hastası olabilirsiniz.  Son zamanlarda tedaviye dirençli migren botulinum toksini veya diğer adıyla Botoks enjeksiyonları ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Dr. Celal Şalçini

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir