Epilepsi

Nöroloji Uzmanı

Epilepsi hastalığı, epileptik nöbetler ile seyreden bir hastalıktır. Epileptik nöbetler beyindeki bir grup hücrenin eş zamanlı olarak uygun olmayan bir şekilde elektriksel aktivite göstermesi sonucunda kişide istemsiz davranışların meydana getirir. Bu elektriksel aktivite beynin hangi işlevden sorumlu bölgesinde olursa o işlev artar veya kaybolur. Örnek olarak hareket bölgesinde olursa hastada kasılma veya felç olur, koku merkezinde olursa hasta koku duyar, duyu merkezinde olursa hasta uyuşma, karıncalanma hisseder veya hissizlik olur, bilinç merkezinde olursa hastanın bilinci kaybolur.   

Tedaviye başlamadan önce nöbetin tipini tespit etmek lazım. Bu hususta elektroensefalografi veya EEG dediğimiz beyin dalgalarını ölçen tetkik önemli rol üstlenmektedir. Sonrasında nöbete sebep olabilecek etmenleri araştırmak lazım. Bunun için en başta hastanın doğumundan itibaren hastalık sürecini öğrenmek, kullanılan ilaçları iyice sorgulamak, kan tetkikleri yapmak ve beyni MR veya daha ileri görüntüleme tetkikleri ile incelemek gereklidir.

Tedavi yöntemleri ilk olarak sebep olabilecek etmenleri ortadan kaldırmak daha sonra da öncelikli olarak ilaç başlamaktır. Bazen nöbetler tek ilaçla durabilir veya birden fazla ilaç başlamak gerekebilir. Birden fazla ilaca rağmen düzelmeyen epilepsilerde; pil, TMS veya cerrahi müdahele düşünülebilir.

Dr. Celal Şalçini

2 cevap

  1. Hasan Turko dedi ki:

    Efendim
    Bende senede bir ve iki sefer bayılma oluyor başdönmesi göz kararması ve nefes yada oksijen eksikliği gibimegeliyor bayılacağmı anlıyorum ayakta isem hemen oturuyorum yada yatıyorum birbuçuk iki dakka sürüyor Kepra 500 mg sabah akşam kulanmama ramen devam ediyor

    • admincelal dedi ki:

      Geç cevap için kusura bakmayın. Teknik sorunlardan ötürü. Gerçek nöbet veya nöbeti taklit eden “yalancı nöbetler” açısından ayırmak lazım. Saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir